zaterdag 22 januari 2011

woensdag 19 januari 2011

Toren


De fundering van de middeleeuwse stadstoren, die vorige week onverwacht werd gevonden bij werkzaamheden op Plein 1944, krijgt een plek op het toekomstige plein. Omdat de toren precies in de inrit van de ondergrondse pakeergarage ligt, wordt hij verplaatst en teruggebracht op een plek zo dicht mogelijk bij de plek waar hij is gevonden, goed zichtbaar in de openbare ruimte.


Er is onderzocht of de restanten konden worden behouden of teruggebracht op de plek waar hij is gevonden. Uit inmetingen is gebleken dat de toren precies is gesitueerd ter hoogte van de geplande inrit van de nieuwe parkeergarage onder Plein 1944. De inrit ligt op één van de moeilijkste knooppunten van Plein 1944 doordat alle verkeersbewegingen (bus, auto, expeditie, fiets en voetgangers) en ondergrondse infra (kabels, leidingen en riolering) hier samenkomen. Tijdens het ontwerpproces bleek al dat hierdoor de inrit niet op een andere locatie kon komen.

De enige oplossing die mogelijk zou zijn is de aanleg van een tunnel vanuit de Bloemerstraat. Deze mogelijkheid is al eerder bestudeerd en de kosten hiervan worden geraamd op zo’n 1,5 miljoen euro. Deze oplossing zou bovendien leiden tot ernstige vertraging omdat er dan een bestemmingsplanwijziging en nieuwe bouwvergunningen nodig zijn wat ook weer tot extra kosten zou leiden.

Om de unieke vondst in de toekomst voor de inwoners en bezoekers van Nijmegen te behouden wil het college de fundamenten van de toren voorzichtig weghalen en tijdelijk opslaan. Waneer de bouwwerkzaamheden op Plein 1944 zijn afgerond, worden de resten van de toren teruggebracht op een plek zo dicht mogelijk bij de plek waar hij is gevonden. De fundamenten van de toren zullen goed zichtbaar worden gemaakt in de openbare ruimte. Aanvullend zal daarbij ook informatie komen over de toren en een verwijzing naar de plek waar hij is gevonden.

Het bestaan van de toren en stadsmuur was niet bekend. Hij ligt tussen de eerste (aangelegd in ca. 1230/1250) en de tweede stadsommuring (aangelegd in 1436) en staat niet op oude kaarten of tekeningen. Aan weerszijden van de toren is een 1,5 m dikke middeleeuwse stadsmuur aangetroffen, die richting Doddendaal loopt en richting de middeleeuwse voorpoort behorend bij de Windmolenpoort. Het heeft er dus alle schijn van dat Nijmegen rond 1350-1400 ommuurd was met een dubbele stadsommuring. Tussen deze muren lag een brede, diepe en droge gracht, die vorig jaar winter is opgegraven en die ook als verdediging fungeerde. In Nederland is alleen van Deventer bekend dat het een dubbele stadommuring had. In tegenstelling tot Nijmegen had Deventer een natte gracht.
"bron gemeente Nijmegen",foto: Nico van Hoorn.

dinsdag 18 januari 2011

Toren

Tijdens werkzaamheden aan de riolering op Plein 1944 zijn de archeologen van de gemeente Nijmegen geheel onverwacht gestuit op de resten van een laat middeleeuwse stadstoren.


Het bestaan van deze toren, die voor bioscoop Carolus ligt, was niet bekend. De toren uit eind 15e, begin 16e eeuw vormde waarschijnlijk een onderdeel van de tweede stadsuitleg.

zaterdag 1 januari 2011